Somatic Experiencing

Individuele sessies lichaamsgerichte traumatherapie

www.josbuurmans.nz
www.josbuurmans.nz

 

 

Somatic Experiencing (SE) is een lichaamsgerichte methode voor het helen van trauma. Het herstelt je veerkracht en je zelfregulerende vermogen, vergroot het vermogen om te dragen wat er gebeurt in het lichaam en om spanning te ontladen.
Met trauma wordt hier bedoeld iedere ervaring in je leven die overweldigend was, te snel of te groot om helemaal te kunnen verwerken. De effecten hiervan kunnen ook jaren na de gebeurtenis(sen) nog voelbaar zijn: angst, paniek, slaapproblemen, prikkelbaarheid, overgevoeligheid, lusteloosheid, niks of weinig meer voelen, dissociatie, gevoel van bevroren zijn, gevoelens van vervreemding en zinloosheid, wantrouwen, schrikachtigheid, hartkloppingen, nachtmerries, flashbacks, onrust, pijnklachten, vermoeidheid enz.
Gedachten, emoties en sensaties kunnen als een kluwen verstrengeld raken; de levensenergie 'stroomt' niet meer.
SE is ontwikkeld door dr. Peter Levine, die ontdekte dat dieren (in het wild) instinctief weten hoe zij de intense energie die vrijkomt bij overlevingsgedrag moeten reguleren en ontladen.
In een SE sessie wordt in hele kleine stapjes vanuit kracht en ontspanning contact gemaakt met de in het zenuwstelsel opgeslagen overlevingsenergie, die vervolgens door het hele lichaam verwerkt wordt. 
Omdat direct gewerkt wordt met de lichamelijke sensaties (felt sense), is het niet noodzakelijk dat je weet wat de traumatische gebeurtenis was en hoeft het trauma niet verteld of herbeleefd te worden.